Kleť, CHKO Blanský les - hned za apartmánem máte poklad!

Kleť (1083,2 m n. m.)

Kdo je tady od nás na jihu, tak ví, že na Kleť se občas prostě musí. Kdo sportuje, běhá nebo jezdí na kole, tak se s ní utká dříve či později také. Kleť, královna jihočeských hor a kopců je jasnou dominantou celé oblasti českobudějovicka a krumlovska a nabízí nádherné pohledy za všech ročních období. Okolní lesy umožňují úžasné sportovní nebo turistické vyžití úplně pro všechny. Nenechte si ujít úžasnou přírodu a vyražte dobít vrcholek.

A protože je shodou okolností Kleť přímo za naším domem, tedy Vaším apartmánem, rozhodli jsme se vám sem dát pár nápadů jak tuhle úžasnou horu využít.


1. Pěšky

První co každého napadne, je - na Kleť prostě vyjít. Můžete jet i lanovkou (lanovkaklet.cz) . Lanovka je dlouhá 1752m a funguje již od roku 1961. Anebo pošlete na horu na sedačkách malé děti, rodiče či prarodiče  a sami si „mákňete”. Převýšení je okolo 440 m. Cest na Kleť je několik - viz mapa níže, často se chodí pod lanovkou, ale pokud půjdete od nás čeká vás cesta po modré turistické značce s přestupem na červenou  anebo můžete jít po zelené až na vrchol. Odměnou vám bude krásný výhled z rozhledny možná až na Alpy (to pokud vám vyjde počasí) a/anebo zážitek z cesty a jído a pití ze skvělé restaurace na vrcholku - (www.klet.com)

O Kleti


Jméno - Hora Kleť nese jedno z vůbec nejstarších zaznamenaných pojmenování hor v Čechách. První písemná zmínka o jejím jménu pochází z roku 1263, kdy je uváděna jako mons Nakletti, další záznam z roku 1318 ji zmiňuje jako mons Naclati. Z těchto dokladů se usuzuje na původ jména ze staročeského slova klětЬ ve významu bouda, komůrka, sklep zřejmě podle nějaké skalní skrýše a nebo ze staročeského slova klatЬ ve významu hrot, špice.

Rozhledna - Josefova věž byla vystavěna v letech 1822–1825 knížetem a vévodou krumlovským Josefem II. ze Schwarzenbergu, jako vůbec první kamenná rozhledna v Čechách (!). Je vysoká 20 metrů a na její vrchol vede 110 schodů.

Hvězdárna - pod vrcholem stojí hvězdárna (postavena 1957–1958.), která náleží ke světové špičce v oblasti zkoumání planetek. Na její počest je nazvána planetka (2199) Kleť.

Informace

PARKOVIŠTĚ
U stanice lanovky Kleť 

Celodenní parkovné:
Auto – 40 Kč/den
Motorka – 25 Kč/den
Autobus – 130 Kč/den

Tajemno - na svazích Kletě je povícero zvláštních míst. Pokud vás tato tématika zajímá, zápatrejte na internetu a můžete vyrazit objevit nevšední kameny, prameny a najít třeba studánku.

2. Na kolech

Pro cyklisty vede na Kleť odbočka z cyklotrasy č. 1166. Tato odbočka je jedinou asfaltovou přístupovou trasou na vrchol. Od jihu z Českého Krumlova lze vyjet na vrchol zhruba po následující v tabulce uvedené trase s téměř 5% průměrným stoupáním. Závěrečný úsek výše uvedená odbočka z cyklotrasy 1166: Plánský – Kleť je nejnáročnější partií cyklovýjezdu s nejvyšším stoupáním 6 %.

Kleť je také oblíbeným cílem pro cyklosjezdy. Doporučujeme však najít si dobré informace na specializovaných serverech.

Tip: Na vrcholu Kleťi je půjčovna koloběžek. Takže pokud máte odsportováno cestou nahoru dolů si to můžete užít s větrem o závod.
www půjčovny koloběžek

Mapa okolí Kleťě

Kleť jako měřítko fyzických schopností a neuvěřitelné výkony 

V okolí Kletě se pěší výstupy a výběhy na vrchol těší velké oblibě.

Počet výstupů se oficiálně eviduje od roku 2000 v Tereziině chatě lze své aktivity zaznamenávat v tzv. Knize výstupů. Na konci roku je pak vyhlášen Král a Královna s nejvyšším počtem výstupů za celý rok. Do počtu výstupů za rok se započítávají také výstupy dosažené v průběhu akcí Himálajský tygr a Himálajský medvěd. Himálajský tygr se koná vždy 1. května a úkolem je během devíti hodin, co nejvíc krát vystoupit z parkoviště pod lanovkou na vrchol Kleti (převýšení 419 m). Historie akce sahá do osmdesátých let 20. století. Martin Tomka, další ze zakladatelú Kokosů na Kleti a Klubu přátel hory Kleť, ji obnovil v roce 2002. O dva roky později zavedl Martin Tomka i zimní obdobu nazvanou Himálajský medvěd, při které mají účastníci časový limit šest hodin.

Od roku 2004 do roku 2017 byl nepřetržitým Králem na Kleti Roman Hommer, který měl na konci roku 2017 na svém kontě celkem 5111 evidovaných výstupů, z toho 392 za jediný rok.  V roce 2018 vytvořil nový rekord Václav Bauer z Chlumu u Křemže, který dosáhl 395 výstupů za rok, z toho čtrnáctkrát vyběhl na Kleť při jarním Himálajském tygru a desetkrát při zimním Himálajském medvědu (obojí znamenalo překonání dosavadních rekordů akcí o 1 výběhy navíc a celkem o 3 za jediný rok).

Zde je s Václavem Bauerem zajímavý rozhovor

[zdroj Wikipedie]

3. Pokud běháte

Krajina dávných příběhů i nádherných výhledů

Doporučená běžecká trasa kopíruje trasu naučné stezky určené pro pěší, která je však velice příjemným místem i pro běžce v nedotčené přírodě CHKO Blanský les. Okružní trasa začíná i končí v obci Brloh (popř. v osadě Kuklov). Z Brlohu trasa vede přes Křemžský potok proti jeho proudu, k brložské pile. Dále budete stoupat do mírného kopečka, na jehož vrcholu se nachází slovanské hradiště U Ondřeje a dále dubovou alejí až k lesu ke zřícenině hradu Kuklov (Kuglveit). Odtud je to už jen kousek ke zřícenině nedostavěného kláštera Kuklov. Dál vás stezka povede téměř vrstevnicovou cestou s nádhernými výhledy opět směrem k obci Brloh. Po posledním mírném stoupání se přibližně 6 km od startu dostanete k odbočce pod vrchem Stržíšek se stejnojmenným keltským hradištěm. Sem si můžete udělat odbočku (asi 0,5 km) a stejnou cestou se pak vrátit, anebo pokračovat dál směrem k obci Brloh převážně už z kopce po asfaltovém povrchu. Asi po 1,5 km s výhledy na obec Brloh a celou Křemžskou kotlinu se dostanete zpět do obce Brloh.

Délka: 7,5 km
Povrch: přírodní terén, částečně asfaltový povrch

[zdroj: Kudy z nudy.cz]
 

"In egestas erat imperdiet sed euismod nisi porta. Vestibulum lectus mauris ultrices eros. Volutpat commodo sed egestas egestas fringilla phasellus faucibus scelerisque. Dolor sit amet consectetur adipiscing elit pellentesque habitant morbi tristique. In ante metus dictum at."

O Johnu Walkerovi

Fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunteque porro quisqu dolorem ipsum quia dolo sit amet, consectetur, adipisci velituia consequuntur.

Předchozí článek
Co zažít v Mexiku? Druhá část

Další článek
Plánování výletu do Norska

Chop Wood, Carry Water

Europe, Norway

Chop Wood, Carry Water

Europe, Switzerland

Chop Wood, Carry Water

Asia, Thailand

Chop Wood, Carry Water

South America, Peru